Projekt Microdrink: Na poti k standardizaciji analize mikroplastike v pitni vodi

Novice

26. 9. 2024

Projekt Microdrink, partner katerega je tudi naše podjetje Kovod Postojna, ki se ukvarja z raziskavo prisotnosti mikroplastike v pitni vodi, je v prvi polovici leta 2024 dosegel pomembne rezultate.

V prvem delu projekta so raziskovalci izvedli obsežen pregled obstoječih postopkov vzorčenja mikroplastike v virih pitne vode po vsej Evropski uniji. Cilj pregleda je bil razviti jasno strategijo za vzorčenje mikroplastike, ki bo omogočala zanesljive in primerljive rezultate. Trenutno ni univerzalne metode vzorčenja mikroplastike, kar otežuje primerjavo rezultatov med različnimi študijami. Projekt Microdrink se zavezuje k standardizaciji te prakse, kar bo omogočilo natančnejše in bolj zanesljive rezultate pri določanju mikroplastike v pitni vodi. 

Poleg pregleda metod vzorčenja smo v projektu Microdrink izvedli tudi obsežen pregled laboratorijskih instrumentov in analiznih metod, ki se uporabljajo v EU. Cilj tega dela je standardizacija instrumentov in metod za analiziranje mikroplastike, kar bo pripomoglo k bolj natančnim in zanesljivim rezultatom. 

 

 

Primer dobre prakse: Stereomikroskopija in FTIR analiza

V Sloveniji se za analizo mikroplastike v pitni vodi uporablja stereomikroskopija in izolacija delcev iz membrane ter analiza FTIR za identifikacijo vrste polimera. To metodo so razvili v Laboratoriju Inštituta za vode RS pod vodstvom dr. Mance Kovač Viršek in dr. Tina Bizjaka. 

Črpalna metoda vzorčenja s filtrirnim sistemom Patentna prijava SLO – P-202300155

 

 

Naslednji koraki

Projekt Microdrink se bo v naslednjem obdobju osredotočil na izboljšanje metod vzorčenja in analize, ki bodo služile kot osnova za razvoj novih standardov. Raziskovalci bomo aktivno sodelovali z vodilnimi strokovnjaki s področja mikroplastike, da bi zagotovili, da so vsi koraki pri analizi mikroplastike v pitni vodi standardizirani in zanesljivi. 

 

Cilj projekta Microdrink je namreč zagotoviti varnost pitne vode za vse. Rezultati projekta pa bodo dragocena osnova za oblikovanje učinkovitih ukrepov za zmanjšanje mikroplastike v pitni vodi. 

 

Sporočite nam svoje mnenje.
Imate vprašanje za nas?
Bi želeli sodelovati z nami?

Stopite v kontakt z nami