O spremembah cen oskrbe s pitno vodo in odvajanja in čiščenja odpadnih voda se pivški občinski svetniki niso opredelili

Novice

11. 10. 2024

Po septembrski obravnavi sprememb cen storitev oskrbe s pitno vodo in odvajanja in čiščenja odpadnih voda v Postojni, ki ga je na svoji 16. redni seji potrdil Občinski svet Občine Postojna, je tudi Občinski svet Občine Pivka, 10. oktobra, na svoji 13. redni seji, obravnaval določitev novih cen komunalnih storitev oskrbe s pitne vodo, odvajanja in čiščenja odpadnih voda v Pivki.

V Pivki naj bi štiričlanska družina, ob povprečni porabi 16 m3, ki je priklopljena na kanalizacijo in čistilno napravo, z upoštevano subvencijo Občine Pivka po novem plačala 70,67 eur, to je za 6,56 eur več kot pred uskladitvijo cen. Gospodinjstvo, ki ni priključeno na kanalizacijo in čistilno napravo, pa bi po novem, z upoštevano subvencijo, plačalo 53,65 eur, kar je 5,14 eur več.

Občinski svet Občine Pivka se ni opredelil glede predloga mnenja Skupnemu organu upravljanja javnega podjetja Kovod Postojna glede oblikovanja cen storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja, temveč predlagal, da o povišanju cen odloči Skupni organ upravljanja javnega podjetja Kovod Postojna.

Poleg vsesplošne draginje, kot so povišanje cen vodovodnega materiala, stroškov električne energije, vzdrževanja, gradbenih del, odpadkov, analiz pitne in odpadne vode ter pokritja izgub, se nove cene prilagajajo oziroma sledijo povečanju stroškov, ki jih zahteva zelena energija in novi predpisi ter zakonodaja, saj to zahteva nadgradnjo tehnologije in dodatno opremo, zamenjavo merilnih naprav v vodarnah, povečan obseg in nove storitve, vgradnjo nepovratnih ventilov in zagotovitev kibernetske varnosti, kar prav tako vpliva na stroške poslovanja in s tem na cene storitev.

Sporočite nam svoje mnenje.
Imate vprašanje za nas?
Bi želeli sodelovati z nami?

Stopite v kontakt z nami